Lozan Antlaşması Allah'ın İndirdiği Bir Ayet Veya Sure Değildir
MAKALE
Paylaş
16.08.2022 17:44
735 okunma
Nurettin Dursun

Lozan Antlaşması Türkiye'nin hak ve çıkarlarını tümüyle koruyan bir antlaşma değildir. Lozan Antlaşması dünyanın ve Türkiye'nin o gün sahip olduğu imkân ve şartlar içerisinde yapılan bir antlaşmadır. Lozan Antlaşması'nın taşıdığı şartlar Mondros Mütarekesinin ve Sevr Antlaşması'nın şartlarından daha ehven olduğu akıl sahibi herkes tarafından kabul edilir. 

Lozan Antlaşması Allah'ın indirdiği bir ayet veya Sure değildir. Yukarıda ifade edildiği üzere Türkiye'nin o gün sahip olduğu imkân ve şartlar içerisinde yapılan bir antlaşmadır. Zamanı geldiğinde Lozan artı esasına dayanan şartları değişecektir. Kıbrıs Savaşı ile birlikte Lozan'ın bize çizdiği sınırlar zaten değişmeye başlamıştır. Türkiye artık Suriye'de, Kuzey Irakta, Libya'da, Somali'de, Katar'da, Azerbaycan'da, bir başka ifadeyle Balkanlarda, Kafkaslarda, Doğu Akdeniz'de, Ortadoğu ve Afrika'dadır.

Türkiye'nin fiziki sınırlarına paralel siyasi sınırları ciddi ölçüde değişmeye başlamıştır. Türkiye artık fiziki sınırları içerisinde hapsedilecek bir ülke değildir. Dünyanın 4. Süper gücü olarak yukarıda isimleri sıralanan coğrafyalarda varlığını giderek arttırmaya çalışan ve buradaki problemlerle direk ilgilenen bir çıkış içerisindedir. Bir başka ifadeyle Türkiye artık eski Türkiye değildir. Amerika ve Rusya geçmişte olduğu gibi artık bu bölgede Türkiye'ye rağmen, istediklerini yapma kudretine sahip değildir. Türkiye istemedikten sonra bu bölgede siyasi ve askeri anlamda yaprak bile sallanamaz.

Tekrar ve özetle ifade edersek Lozan Antlaşması Türkiye'nin o günkü imkân ve şartlar içerisinde yapılan en iyi bir antlaşmadır. Emeği geçenlere başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere hepsine Allah'tan rahmet diliyorum. Türkiye artık süper güç olma yolunda büyük gelişmeler kaydetmektedir. Türkiye bu gelişmelerin sağladığı imkânları elbette değerlendirecektir ve aleyhindeki bütün olumsuzlukları Allah'ın izniyle değiştirecektir.

Sonuç olarak değişen dünya konjonktürü, Türkiye'ye bu doğrultuda fevkalede imkânlar sunmaktadır. İnanıyoruz ki Allah'ın yardımı bizimledir. Evet Lozan artı esasına dayanan gelişme ve değişimler başlamıştır. Allah'a ne kadar şükretsek azdır.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya