Bilge Lider Aliya
MAKALE
Paylaş
05.01.2022 12:22
1 yorum
785 okunma
İdris Doğan

Ağırı ya da hafifi olsun, kimse bir musibet ile karşı karşıya kalmak istemez. Lakin hayat yolumuza irili ufaklı pek çok musibetler çıkarır. Meselenin psikolojik ve ideolojik ayrıntılarına girecek değilim. Şu kadarını da söylemiş olayım ki; büyüklerimiz söyler, bir musibet bir nasihatten yeğdir. 

Son yarım yüzyılda Karabağ ve Bosna’da yaşanan iki büyük katliam bizlerin inanç, ruh ve zihin dünyamızı olgunlaştırıp geliştirdi; çelik gibi bir mücadele azmi ve irade oluşturdu. Hamdolsun… 

 Geçen hafta katıldığım Aliya İzzetbegoviç’i Tanıma ve Tanıtma Paneli sonrası yazıyorum bunları. Aliya ismi bende azim, iman, yüksek şahsiyet, karakter, ahlak demek; cesaret demek, şecaat demek, kahramanlık demek; siyaset ve riyaset şahikası demek ve elbette, dost düşman herkesin kabul ve itiraf etmek zorunda kaldığı bilgelik demektir. 

Teşekkürler, Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı; teşekkürler Selçuk Üniversitesi... 

Yaşadığımız çağın büyük bilgesini anlatarak gerçeği duymaya, doğruyu görmeye, güzellikleri yaşamaya hasret kaldığımız bu zamanda ruhumuzu ve gönlümüzü donatıp zihnimizi aydınlattığınız 

            SÜ Müze Binasındaki program, SÜ Selçuklu Araştırmaları Enstitüsünce hazırlanan, Aliya İzzetbegoviç’in farklı dönemlerine ait 88 fotoğrafından oluşan serginin açılışıyla başladı. 

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, panelin açılışı konuşmada: “Aliya İzzetbegoviç ve düşünce dünyasından önemli isimleri yâd etmek önemli bir görevdir. Bir toplumun ayakta kalabilmesi ve bir medeniyet tasavvurunun oluşturulması; öz benliğine, öz kimliğine dönerek ve onun üzerinden yükselerek gerçekleştirebilir. ‘Düşmanına benzediğin zaman, savaşmanın anlamı kalmaz. Olduğunuz gibi kalın. Dininizi, milliyetinizi koruyun. Kimliğinizi kaybetmenin bedeli köleliktir.’ diyor Aliya. Selçuk Üniversitesi olarak kimliği ve kültürüyle öğrencilerimize kendi benliklerini, kimliklerini korumalarının ne kadar kıymetli olduğunu herkese, ama öncelikle gençlere aktarmayı hedefliyoruz. Kendilerinin topluma önder, medeniyetine katkı verecek bireyler olarak yetişmelerini amaçlıyoruz.” diye konuştu. 

            Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Başkanı Hayrullah Başer, düşüncelerini: “Aliya İzzetbegoviç’in sade bir insan değildir. Aliya’yı doğru okuyup anlamamız gerektiğine inanıyoruz. Bu sebeple etkinliklerimizi 3 yıla yaydık. İnşallah gençlerimizin, insanımızın iyi anlayabileceği bu etkinlikleri Anadolu’da yaygınlaştırmak istiyoruz. En azından bizim coğrafyamız Anadolu’da, Balkanlar’da, Kafkaslarda, Orta Asya’da ve Orta Doğu’da Aliya doğru anlaşılmalı. Aliya sadece Boşnakların rehberi, bilgesi değil; Aliya bu coğrafyanın, tüm insanlığın bilgesidir” diye düşüncelerini dile getirdi. 

Açılış konuşmalarının ardından SÜ Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın’ın moderatörlüğünü yaptığı panele geçildi. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın; Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Ortadoğu ve Orta Asya Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Hilmi Demir, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Karaaslan; Anayasa Mahkemesi Basın Müşaviri Dr. Osman Arslan tebliğlerini sundular. Müteşekkirim. Dr Osman Arslan’ın: “Bosna Hersek’teki toplu mezarların bulunmasında Sırp mezaliminin sembolü olan “Artemis çiçeği” ve “Mavi Kelebek” hatırası hepimizi duygulandırdı. 

            Sevincim, pırıl pırıl üniversite gençliğinin panele ilgisi; hüznüm, modern çağda insanlık suçu işleyerek toplu katliam yapanlara Batı’nın verdiği desteğe rağmen insan haklarından dem vurmalarıdır hala. 

            Aliya İzzetbegoviç mi? Tekrar olsun, biz çağdaşız kendisiyle. O, katışıksız bir mümin, mükemmel bir devlet ve siyaset adamı, elbette bilge bir kişiydi. Ruhu şad olsun, Allah rahmet etsin. 

İdris DOĞAN

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 1 yorum yapıldı
Teşekkürler
Eyvallah. Allah razı olsun
Yorum Ekleyen: Mustafa Yıldız     7.01.2022 09:49:08

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya