“Bulunmaz Hint Kumaşı”nın başına gelenler…
MAKALE
Paylaş
01.09.2023 17:08
5 yorum
786 okunma
Av. Sabri Turhan

16.,17.,ve 18. yüzyılda pamuklu Hint Kumaşı,dünya giyim ve tekstil sanayiinin  en başında  geliyordu.

Avrupalı devletler, özellikle İngiltere ve Fransa, Hint tekstiline karşı asırları bulan mücadele ile Hint  kumaşını imha etmeye çalıştı. 

Prasannan Parthasarathi’nin Avrupa Zenginleşirken Asya Neden Yoksul Kaldı kitabında bu durum,tatlı  bir rekabet  gibi anlatılırken, yazarın zaman zaman  çelişkiye düşüp, işin içinde gizli bir düşmanlık olduğu unutturularak anlatılıyor. 

Hintli kadınların fabrikalarda ve  atölyelerde dokuduğu pamuklu kumaşlar, boyayı keten ve diğer tekstil ürünlerinden daha iyi aldığından,  daha iyi renk verdiğinden; Hint kumaşı birden Avrupa pazarlarında harıl harıl  aranır  olmuştu. Avrupa o zamana  kadar pamuklu  kumaşı bilmiyordu. Asiller orada ipekli giyiyordu. Fakirler ise ne bulmuşsa.. 

Hint  pamuklu kumaşı Avrupa’yı  öyle sardı ki, fakirler rengarenk ve daha kullanışlı Hint kumaşını  köşe bucak arar oldu.  Öyle ki,bir süre sonra Hint pamuklusu, ipeklinin ve ketenin  gücünü kırdı. Herkes pamuklu giymeye başladı. Asiller ve zenginler  de daha kullanışlı diye  pamukluya  yöneldi. 

Hint kumaşı giymek, Avrupa’nın tümünde moda  oldu. Herkes Hint pamuklusu  giyiyordu. Pamuklu modanın demirbaşı oldu. Hint mamulleri  giyene itibar çoğaldı. Alt gruplar da pamuklu giyince toplumsal hiyerarşi  sarsıldı. Hint malları az bulunduğundan  insanlar, altını, gümüşü ve para yerine geçen ne varsa bunları kumaş almaya sevk etti. Pamuklu giyen kadınlar  kendilerini  üst sınıftan  saymaya başladı. Pamuklu zenginlerin giydiği ile  eşit hali geldi. Bir İngiliz  yazar gazetedeki köşesinde; “..zenginler ve asiller  karılarını hizmetçilerinden ayıramaz hale geldi” diye yazdı. Çünkü herkes, Hint pamuklusu  giyiyordu.       

Yazar, burada, özellikle  İngilizlerin ve Fransızların, Hint kumaşına karşı  önce taklit  ürünler sattıklarını rekabetin  böyle başladığını  yazıyor. Ama taklit ürün tutmuyor. Afrika köle pazarına götürülen taklit ürünleri köleler bile hemen fark etti. Taklitlerin , kokusunun ve dokusunun tipi hemen fark diliyordu. 

Bu arada İngiltere ve Fransa, Afrika’da köle pazarlarına  Hint kumaşı ile girdiler. Zaten kitabın ön kapağında, elinde efendisini taşıyacak  saltanat  arabası ile bekleyen  bir köle resmi var.  

Avrupa taklitle işi beceremedi. Bu sefer siyasi  yönden  baskılara  başladılar İngiltere, parlamentoda Hint kumaşına  karşı önleyici yasalar çıkardı.    

İşin içine siyaset girdi. Hint kumaşı İngilizleri  Hindistan’a soktu. Yazar, Hint kumaşının Hindistan’da zayıflamasını , Avrupa’nın ın tekstilde ilerlemesini  Babür İmparatorluğu’nda ticaret serbestinin  olmamasına bağlasa da bu görüşü bizce doğru değildir. Zira Hint kumaşının 16.,17.,ve 18. yüzyılda dünya hakimiyeti de gene  Babür imparatorları zamanda oldu. İlk zaman nasıl bunlar işin içinde  idi ise son ana kadar gene işin içinde  onlar vardı. Hint kumaşının dünya hakimiyeti Babür İmparatorları  zamanında  oldu. 

Hint kumaşının bulunamaz olmasının sebeplerinden birisi   İngiliz ve Fransızların fiilen  acımasız bir husumet  beslemesinden  kaynaklandı. Kitapta yazmayan bir çok husus var. Halk arasında söylenen ve fiilen  gerçekleşmiş olaylar var. İngiliz askerlerinin   Hint örgü atölyelerini basarak,  pamuk eğiren kadınlara eziyet etmeleri , hatta kadınların  parmaklarını kırmaları söylenen gerçeklerdir. Bunlar hala  

Hindistan’da  söylenir. Ama kitapta yazmıyor. Hint kumaşının  bulunamamasının  Babür Sultanlarının  baskısına bağlamak doğru değildir.Bir kere Babür imparatorluğunu kim yıktı? Bu sorular cevapsızdır.. 

Babürlüleri  yıkan İngilizlerdir. Başta devlet olmayınca Hindistan yıllarca İngiliz  sömürgesin.

1850'lerde Babürlüler yıkıldığı zaman Hindistan yüz yıl İngiliz sömürgesi oldu. Ondan yüz yıl sonra Gandi Hindistan halkını İngiliz siyasetine karşı uyardı. Kitapta bundan hiç bahsedilmiyor.

Kısacası Hindistan'ı sömüren Babürlüleri yıkan, bulunmaz hint kumaşını tamen silen asil fail kitapta gizlenmiştir. Ama kitabı okuyanlar yazarın çelişkilerini fark ederek gerçeği işin zevahirinden öğrenebilmektedir.  

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 5 yorum yapıldı
Unutulan değerlerin gündeme getirilmesi
Sabri bey, Unutulan millî ve dini konuları, hatıraları hatırlatması, Gercekten çok değerli, Tebrik ediyorum.
Yorum Ekleyen: RIZA TUĞCU     4.09.2023 22:46:48
Güzel yazı
Güzel yazı. Son beş paragraftaki görüşlere katılmasam da. Hint kumaşının bulunmaz oluşu, üretimine Hint devletinin karışmasıdır. Her ürün için bu geçerlidir. Hangi ürünün üretimine yasak, baskı ve karışma için düzenleme gelirse gelsin sonuç etkisi çok kötü olmaktadır. Başta iyi niyetle yola çıkılsa da. Tarihte bunun örnekleri çoktur.
Yorum Ekleyen: Erdal     2.09.2023 10:03:54
Bulunmaz hint kumaşı
Bir emek ürünü olan yazınızı ilgiyle okudum, teşekkür ediyorum,sağlık ve afiyetler dilerim ağabey.
Yorum Ekleyen: İsmail     2.09.2023 08:56:33
Bulunmaz hinm kumaşı
Mmmm
Yorum Ekleyen: İsmail     2.09.2023 08:51:20
Unutulmuş konuların gündeme getirilmesi
Unutulmuş konuların gündeme getirilmesi, geçmişten kopmuş yaşantı içerisinde olanlara, geçmişi ve tarihi hatırlatma: Sabri beyi bu hususta tebrik ediyorum.
Yorum Ekleyen: RIZA TUĞCU     1.09.2023 18:24:39

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya